Carteon Blog

Výměna rozvodů v autě: Interval, cena a vše, co potřebujete vědět

Rozvody jsou jedním z klíčových komponentů motoru ve vašem vozidle. Jejich správná funkce je nezbytná pro plynulý chod motoru a přenášení síly na pohonné kola. V tomto článku se podíváme na to, co jsou rozvody, jaké jsou jejich druhy, proč je důležité je pravidelně měnit, doporučený interval výměny, náklady spojené s výměnou rozvodů a závěrem se zaměříme na profesionální výměnu rozvodů, kterou nabízí autoservis Carteon pro všechny značky vozidel.

👍  Mám zájem

1. Co jsou rozvody a jejich funkce:

Rozvody jsou součástí spalovacího motoru a slouží k synchronizaci otvírání a zavírání sacích a výfukových ventilů a ovládání pohybu pístů. Jsou poháněny vačkovým hřídelem, který je spojen s klikovým hřídelem motorem. Hlavní funkcí rozvodů je správně řídit tok vzduchu a paliva do motoru a odvod spalin ven.

2. Druhy rozvodů:

Existují různé druhy rozvodů, z nichž nejběžnější jsou řetězové, ozubené nebo pásové rozvody. Každý druh má své výhody a nevýhody a jejich použití závisí na konkrétním motoru a výrobci vozidla.

Výměna rozvodového řemenu: Rozvodový řemen je jeden z nejběžnějších typů rozvodů v automobilech. Je vyroben z pryže a má za úkol synchronizovat pohyb sacích a výfukových ventilů s pohybem pístů. Rozvodový řemen je napnut pomocí napínacího kladiva a musí být vyměněn v určeném intervalu, aby se předešlo jeho opotřebení a případnému prasknutí, které může vést k vážným poškozením motoru.

Výměna rozvodového řemene je klíčovou údržbou motoru a závisí na konkrétním vozidle a jeho výrobním doporučení. Obvykle se doporučuje měnit rozvodový řemen v intervalu 60 000 až 120 000 kilometrů, nebo po určitém časovém období, například každých 5 až 7 let. Je důležité si však ověřit konkrétní doporučení u výrobce automobilu nebo v návodu k obsluze vozidla.

Příliš dlouhé používání opotřebeného rozvodového řemene může vést k jeho prasknutí, což může způsobit vážné poškození motoru. Proto je důležité dodržovat doporučený interval výměny a nezanedbávat tento důležitý úkon.

Výměna rozvodového řetězu: Rozvodový řetěz je dalším typem rozvodů, který se používá v automobilech. Na rozdíl od rozvodového řemene je řetěz vyroben z kovu a je méně náchylný k opotřebení. Rozvodový řetěz je často používán u výkonnějších motorů, které vyžadují větší pevnost a odolnost. Výhodou rozvodového řetězu je jeho delší životnost a nižší náklady na údržbu, protože obvykle nepotřebuje pravidelnou výměnu.

3. Důležitost výměny rozvodů:

Rozvody jsou komponentem, který se s časem opotřebovává. Pokud se rozvody nevymění včas, může to vést k vážným problémům, jako je porucha motoru, ztráta výkonu, zvýšená spotřeba paliva nebo dokonce poškození motoru. Pravidelná výměna rozvodů je zásadní pro udržení správného a spolehlivého provozu motoru.

4. Doporučený interval výměny rozvodů:

Doporučený interval pro výměnu rozvodů se může lišit v závislosti na značce a modelu vozidla, typu motoru a dalších faktorech. Většina výrobců doporučuje výměnu rozvodů každých 60 000 až 100 000 kilometrů nebo každých 5 až 7 let, ale je vždy nejlepší se řídit pokyny výrobce uvedenými v uživatelské příručce.

5. Náklady spojené s výměnou rozvodů:

Náklady na výměnu rozvodů se liší v závislosti na značce vozidla, modelu, typu motoru a regionu. Celkové náklady zahrnují náklady na samotný rozvodový kit (včetně řetězu nebo pásu, napínacího kladiva, napínacích a vodících rolek atd.) a pracovní náklady spojené s demontáží starých rozvodů a montáží nových. Cena se také může lišit v závislosti na vybavenosti autoservisu a kvalifikaci techniků.

6. Profesionální výměna rozvodů od autoservisu Carteon:

Autoservis Carteon nabízí profesionální výměnu rozvodů pro všechny značky vozidel. S jejich odbornými techniky a moderním vybavením můžete mít jistotu kvalitního a spolehlivého servisu. Autoservis Carteon se specializuje na správnou montáž rozvodů, zajišťuje použití kvalitních náhradních dílů a dbá na dodržování doporučených postupů a intervalů výměny. Jejich cílem je zajistit bezpečný provoz vašeho vozidla a maximalizovat jeho životnost.

Závěr:

Výměna rozvodů je důležitou údržbou, kterou byste neměli podceňovat. Správná funkce rozvodů je klíčová pro spolehlivý provoz motoru a zachování výkonu vozidla. Vždy se řiďte doporučenými intervaly výměny stanovenými výrobcem a vyhledejte profesionální autoservis, jako je Carteon, který nabízí odborné a kvalitní služby výměny rozvodů pro všechny značky vozidel. Investování do správné údržby rozvodů vám může ušetřit čas, peníze a potenciální problémy s motorem vašeho vozu.

👍  Mám zájem

Carteon servis Praha
Rezervujte si termín!

Korytná 47/3, Praha 10, Strašnice
Po-Pá 8 – 18   So 10 – 15

+420 732 749 269 WhatsApp
Další články

Autoklempíř Praha

Miluješ auta? Nepřežiješ den pokud necítíš vůni benzínu? Každý den se ti zdá, že jsi vyhrál Le Mans závod? Vzrušíš se, když kolem tebe...

Automechanik Praha

Miluješ auta? Nepřežiješ den pokud necítíš vůni benzínu? Každý den se ti zdá, že jsi vyhrál Le Mans závod? Vzrušíš se, když kolem tebe...